Geri

Bilsem Nedir?

Bilsem, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismidir. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır.

Bize kıymet kazandıran şeyler, yaptığımız işlerdir.

G. Bancrolt

Bilsem Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır.
Bilsem sınavı ilkokul 1.2.3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır.
Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan "gözlem formu" listesiyle aday gösterilmektedir. En son düzenleme (2022) ile sınava öğrencilerin girebilmesi için öğretmenler tarafından aday gösterilmesi zorunludur. Sınıf öğretmenleri sınıfın %20'sini aday göstermektedir.

Aday Gösterildikten Sonra
Ne Yapmak Gerekir?

Aday gösterilen öğrencilerin kendi alanlarına göre 1. Aşama sınavına girerler. 1. Aşama: Ön Değerlendirme uygulaması tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenerek, bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler MEB kurumsal web sitesinden ilan edilecektir. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM işlemleri modülü üzerinden randevu verilecektir.

Bireysel Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Bireysel zeka testi sonuçlarına göre Bilim ve Sanat Merkezine kayıt hakkı kazanılır. 3 Alandan birbirinden bağımsız ayrı sınav yapılır.
      1. Genel Zihinsel Yetenek alanı
      2. Resim Yetenek alanı
      3. Müzik Yetenek alanı
Yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirme sınavını gecen öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezine kayıt edilir.

Kayıtları Yapılan Öğrencilere
Nasıl Bir Eğitim Verilir?

Bilim ve Sanat Merkezlerinde
      1. Uyum (Oryantasyon)
      2. Destek Eğitimi
      3. İletişim Becerileri
      4. Grupla Çalışma Teknikleri
      5. Öğrenme Yöntemleri
      6. Bilimsel Araştırma
      7. Yabancı Dil
      8. Sosyal Etkinlikler
      9. Bireysel Yetenekleri geliştirme

Bilim ve Sanat Merkezlerindeki öğrenciler program aşamalarındaki eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebilir. Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve güçlendirecek nitelikte hazırlanır.

Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim, öğrencilerin okulundaki eğitimden farklı olarak gerçekleştirilir. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, Bilsem’ in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almaz. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.

Bilsem Sınavlarında Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrencilere, akademik başarıyı ölçmeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmaz, sınav yapılmaz.
Uygulanan eğitim programlarının her aşamasında Gözlem Formları kullanılarak izleme ve değerlendirme yapılır ve programın sonunda programı tamamlayan öğrencilere "Program Tamamlama Belgesi" verilir.

0
    0
    Sepetiniz
    Boş sepetAlışveriş